Rowerowy placek

na-jagody

Pierwszy raz upiekłam to ciasto na przyjazd znajomych, którzy rowerami okrążali Polskę;) W długiej, szarej kuchni powstały dwa gary sosu do spaghetti, bułeczki z cukinią i placek z jagodami. Poranek był słoneczny, niedługo po śniadaniu nasi goście wyruszyli dalej gonić marzenia… Po długim czasie odtworzyłam przepis. Placek jest wilgotny i ciężki, pachnie wanilią i jagodami. Smakuje słońcem i radością 😉 Polecam!

Placek

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 duże jajko
  • pół kostki masła

Suche składniki wymieszać w osobnym naczyniu, jogurt wymieszać z wanilią i jajkiem, dodać do suchych składników – wymieszać. Przesypać ciasto do formy, ugnieść.  Lepszy aromat waniliowy uzyskamy, krótko gotując  ziarenka np. w małej ilości mleka.  Tak radzi mój młodszy brat, kucharz 😉

Masa serowa

  • 170g kremowego serka (np. Turek)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko

Ser ubijamy z cukrem i jajkiem na gładką masę, rozprowadzamy na cieście.

Masa jagodowa

  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone, lub ze słoika)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki wody

Jagody z wodą zagotować (około 3 minuty), w kubeczku wymieszać mąkę z wodą, dodać do gotujących się jagód. Powstanie kisiel 🙂 Na serze rozkładamy masę jagodową. Całość obficie posypujemy płatkami  migdałowymi (około pół szklanki). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut. Gotowe!

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-serem-i-jagodami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s